Elämä

Usko että on salaisuus, ja tunnet olevasi initioitu

G. K. Chesterton sanoi, että kun ihmiset lakkaavat uskomasta Jumalaan, he eivät silloin ole uskomatta mihinkään, he uskovat kaikkeen. Uskontotieteessä on ollut tapana kuvata ihmistä nimellä homo religiosus, uskonnollinen ihminen, sillä vain ihmiselle on luonteenomaista tarve jäsentää korkeampia merkityksiä siitä mikä on. Menettäessään kyvyn uskoa perinteiseen uskontoon eurooppalainen ihminen on ainoastaan korvannut Kristuksen uusilla uskomuksilla, kutsuttiin niitä sitten ihmisoikeuksiksi, poliittisiksi aatteiksi, uususkonnoiksi tai miksi hyvänsä.

On tuskin sattumaa, että ateismi on tänä päivänä yleisintä siellä minne uskonpuhdistus ja protestantismi levisivät, ja nämä samat maat ovat myös niiden tilastojen kärjessä, joissa mitataan ahdistuksen ja masennuksen määrää (joskin väitän, että ilmastolla on paljon tekemistä tämän kanssa). Ihmiset eivät koskaan lakkaa kaipaamasta uskon tuomaa varmuutta, eikä esimerkiksi Yhdysvaltain nykyistä politiikkaa oikein voi selittää muuten kuin kahden vastakkaismerkkisen uskomusjärjestelmän, kahden mytologian yhteentörmäyksenä.

Ennen kaikkea ihmiset haluvat uskoa Salaisuuteen, koska se saa heidät tuntemaan itsensä vihityiksi; se tekee heistä tärkeitä, merkittäviä yksilöitä. Konspirationaalinen ihminen on kaiken järjen tavoittamattomissa, sillä hän valjastaa logiikassaan kärryt hevosen eteen, sekoittaa syyn ja seurauksen. Hän on valmis kieltämään kaiken minkä voi nähdä omin silmin ja uskoo vain siihen, mikä on näkymätöntä. Tällaiselle ihmiselle salaliittoteorian olemassaolon puolesta todistaa parhaiten se, että ihmiset kiistävät sen olevan olemassa.

Kuitenkaan kosmoksessa ei ole mitään sellaista salaisuutta, mikä ei olisi jokaisen nähtävillä. Suurin ihme on siemen joka yhdistyy munasoluun, silmikoituva kotelosieni, kasvisolun jakautuminen, elämän jatkuminen – ja miten ainutlaatuinen ihme se onkaan, sillä elämää on toistaiseksi tavattu vain tällä yhdellä planeetalla. Ei ole olemassakaan suuria salaisuuksia, sillä kohta kun salaisuus paljastuu, se on pieni. Todellinen vihitty on se, joka tietää että mahtavin salaisuus on salaisuus joka ei sisällä mitään, koska mikään vihollinen ei pysty pakottamaan häntä paljastamaan sitä eikä kukaan uskovainen voi sitä häneltä riistää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *