May 13 2014

Mitä todella voimme tietää Reppuleista

Published by at 12:09 pm under Tolkien

Peter Jacksonin Sormusten herra -filmatisoinnin avauksessa kaikkien hyvin tuntema Bilbo Reppuli lausahtaa: ”There’s always been a Baggins living here, under the hill, in Bag End.” Reppulit näyttävät viettävän joutilasta ja mukavaa yläluokan elämää, johon ei kuulu työntekoa eikä seikkailuja. Hobitin alussa Reppuleiden kerrotaan asuneen Hobittilan Kukkulan tienovilla ”ylimuistoisista ajoista lähtien” ja heitä pidettiin − oman ilmoituksensa mukaan − hyvin kunnianarvoisina, ”ei vain siksi että useimmat olivat rikkaita vaan myös siksi että he eivät koskaan joutuneet mihinkään seikkailuihin eikä heille tapahtunut mitään odottamatonta.”

Yläluokalle, kuten Reppuleille, on aina ollut tärkeintä antaa oikeanlainen vaikutelma itsestään. Siihen ei saa kuulua säröjä. Kaikki vihjauksetkin rahahuoliin, työntekoon tai perheriitoihin saattaisivat romahduttaa perheen nauttiman arvostuksen muiden yläluokan tyhjäntoimittajien parissa. Reppuleista kerrotut asiat on siis nähtävä heidän yhteiskunnallista taustaansa vasten. Konnun vanhoille ja superrikkaille ylimyssuvuille kuten Tukeille tai Rankkibukeille voitaisiin vielä antaa anteeksi nippu hölmöilyjä, mutta ei Reppuleille − sillä he ovat tosiasiassa hobittiyhteiskunnan nousukkaita.

Eikä kunnianarvoisa Repunpää ole kuin sata vuotta vanha – sen rakennutti Bilbon isä vaimonsa rahoilla.

On näet tosiasia, että huolimatta siitä mitä Bilbon aikaan pidettiin ”ylimuistoisena”, Reppuleiden suku voidaan tutkia vain parisataa vuotta taaksepäin. Suvun kantaisä oli eräs Balbo Reppuli, joka syntyi tuntemattomille vanhemmille 20 vuotta sen jälkeen kun Bandobras ”Härkäräikkä” Tukin johtama hobittiarmeija kukisti Kontuun tunkeutuneen örkkiarmeijan Viherkenttien taistelussa vuonna 2747 kolmatta aikaa. Balbo nai Berylli Boffinin, äveriään jeililäisen maanomistajan Buffo Boffinin nuorimman lapsen.

Tähän aikaan Reppulit eivät vielä näytä olleen mitenkään erityisen merkittäviä tai varkkaita. Koskapa he onnistuivat kuitenkin solmimaan useita ovelia ja taloudellisesti hyödyllisiä avioliittoja itseään vanhempien ja varakkaampien sukujen kanssa, voimme arvailla Reppuleiden kuuluneen kauppiasluokkaan. Mistä sen tietää − ehkä Balbo oli kiertävän reppukauppiaan ts. kamasaksan poika. Muistakaamme, miten paljon Bilbo Reppuli loukkaantui siitä, kun Thorin kehtasi kuvitella häntä ”kauppiaaksi” − ehkä juuri siksi, että Reppuleiden alhainen alkuperä oli vielä Bilbollekin kipeä asia.

Balbo ja hänen jälkeläisensä olivat ilmeisen kykeneviä ja juonikkaita hobitteja. Avioliittojen kautta Reppulit solmivat suhteita muihin hobittisukuihin kunnes viettäessään 111-vuotispäiväänsä Balbon pojanpojanpoika Bilbo saattoi toivottaa tervetulleeksi peräti kolmentoista eri mahtisuvun jäseniä. Ensimmäinen ja varmasti hyödyllisin allianssi syntyi, kun Balbo onnistui naittamaan vanhimman tyttärensä Orvokin eräälle Fastolf Bolgerille. Bolgerit olivat vanha herrassuku Konnun itäneljännyksestä ja heidän mittavat tiluksensa sijaitsivat Sillanahossa. Bolgereissa virtasi helokesien − hobittiaateliston − veri. Fastolf oli Gundolfo Bolgerin, itäneljännyksen erään mahtavimman miehen pojanpoika. Allianssista tuli pysyvä, sillä myöhemmin Reppulit onnistuivat naittamaan myös Belba Reppulin ja Fosco Reppulin Bolgereiden johtavaan haaraan.

Bolgerit ristiinnaivat Konnun tosiasallisten vallanpitäjien eli Tukien ja Rankkibukien kanssa, ja näin Reppulit pääsivät naimakauppojen myötä tutustumaan hobittien hienoimpaan seurapiiriin. Bilbon isä Bungo nai rikkaan perijättären Belladonna Tukin ja rakennutti vaimonsa rahoilla Repunpään. Bungon veli Longo nai taas toisen superrikkaan nousukassuvun tyttären Camelia Säkinheimon, mistä syntyi Säkinheimo-Reppulien dynastia. Säkinheimo-Reppulit omistivat erittäin laajat tilukset Eteläneljännyksessä, mutta sen lisäksi he kartuttivat omaisuuttaan keinottelemalla ja investoimalla. Lotho Säkinheimo-Reppuli osteli useita panimoita, kievareita, maatiloja, kessuviljelmiä ja myllyjä (mm. Ted  Hiesulin myllyn Hobittilassa vuonna 3018), kunnes hänestä tuli koko Konnun rikkain mies ja lyhytaikainen diktaattori.

Reppuleiden ripeä nousu erääksi Konnun merkittävimmäksi suvuksi tarkoitti, että heidän tekojaan tarkkailtiin jatkuvasti ja he olivat erittäin alttiita juoruilulle. Bilbo peri huomattavan omaisuuden nuorella iällä muttei koskaan mennyt naimisiin vaan jäi ns. piintyneeksi poikamieheksi (ja me kaikki tiedämme, mitä se tarkoittaa). Jo tämä varmasti olisi antanut aihetta häpeäjuttuihin, ellei hänen pikkuserkkunsa Drogo Reppuli olisi tuottanut varsinaisen skandaalin. Drogo oli nainut Bukimaan yksinvaltiaan Gorbadoc Rankkibukin tyttären Esikon ja kävi usein mässäilemässä appensa hovissa, kunnes vuonna 2980 sekä Drogo että Esikko hukkuivat koko Kontua kohauttaneessa salaperäisessä veneilyonnettomuudessa.

Bilbon palvelija Ukko Gamgi muisteli myöhemmin, että vene olisi kaatunut kun Drogo vaimoineen oli tapaamassa appeaan Gorbadocia, mutta tämä ei voi pitää paikkaansa: Gorbadoc oli kuollut jo seitsemäntoista vuotta aiemmin. Tarinasta kerrottiin myös versiota, jossa vene olisi uponnut Drogon painosta. Mutta mylläri Hiesulin tietojen mukaan pariskunnalla olisi ollut riitaa, Esikko työnsi aviomiehensä laidan yli ja Drogo veti Esikon mukanaan syvyyteen.

Miksi Esikko vihasi lihavaa nousukas-aviomiestään? Mitä muita pimeitä salaisuuksia Reppuleiden tahrattoman julkisivun takana piilee? Emme voi tietää.

Vanhempien traaginen kuolema epämääräisissä olosuhteissa aiheutti pysyvän tahran heidän poikansa Frodon maineelle, joka tummui lopullisesti Frodon muuttaessa asumaan yhdessä epäilyttävän setämiehensä kanssa. Vaikka Reppuleiden oma palvelusväki olikin suvulle poikkeuksellisen uskollista ja puolusti heidän kunniaansa, Konnun työtätekevän luokan parissa Reppuleita pidettiin tässä vaiheessa jo todella epäilyttävinä ja turmeltuneina.

wordpress plugins and themes automotive,business,crime,health,life,politics,science,technology,travel

2 responses so far

2 kommenttia to “Mitä todella voimme tietää Reppuleista”

  1. Innokas lukijaon 13 May 2014 at 3:50 pm

    Jälleen mukavan perehtynyt teksti Tolkienin maailmasta. Näitä on ilo lukea. Kiitos tämän tekstin tajusin, miksi LTR-parodiassa Loru Sorbusten Herrasta on revitelty aika rohkeasti Bilbon “piintyneestä poikamieheydestä”.

  2. Henrion 11 Aug 2014 at 12:05 am

    Mikä mahtoi olla hobittien normaali naimaikä? Bilbo oli 50 vuotta vanha löytäessään valtasormuksen. Onko mahdollista, että sormus oli hänen “rakkautensa”. Ei ollut halua ottaa puolisoa, kun Sauronin sielun palanen oli taskussa kovertamassa sisintä tyhjäksi?

    Jos Reppulit olivat tunnettuja taitavista naimakaupoista, onko mahdollista se, että Bilbo laski, ettei naimisesta ollut vastaavaa hyötyä? Talous ja asema olivat jo turvattuja, ja oli mieluisampaa pitää vapaan miehen status.

    Frodo, joka myös kantoi sormusta, ei hänkään nainut.

Comments RSS

Leave a Reply