• Elokuvat - Historia - Kirjat

    Make Italy Great Again

    Fritz Langin elokuvalta M – kaupunki etsii murhaajaa nimeään ja vähän tyyliäänkin lainaava uusi italialaissarja M – Il Figlio del Secolo tuo valkokankaalle valtaan pyrkivän Benito Mussolinin. Kahdeksassa jaksossa käydään läpi kuuden vuoden tapahtumat toimintaryhmä Fasci di Combattimenton perustamisesta Milanon San Sepolcron torilla Mussolinin pääministerinä pitämään puheeseen tammikuussa 1925, josta…

  • Politiikka

    Après nous, le déluge

    Tänään alkaa ennakkoäänestys. Suomalaiset pääsevät jälleen valitsemaan kokouspalkkioiden nostajat ja julkisen kirstun vartijat seuraavalle neljälle vuodelle. Huonoista vaihtoehdoista pitäisi kyetä valitsemaan vähiten huono, tai ainakin edes siedettävä ehdokas. Suomalainen institutionaalinen puoluekenttä on järjestynyt kollektiivisten etujen ympärille siinä missä etelämpänä Euroopassa puolueet tuntuvat rakentuvan yleensä jonkun ihmisen (ja hänen etujensa) ympärille.…

  • Fiktio - Kirjat - Tähtien sota

    Plagiointi, ihailun vilpittömin muoto

    George Lucas saattoi tehdä Tähtien sodasta kulttuurisen ikonin ja sittemmin rahasammon, jolla rappeutuneen aikamme sieluttomat tahmatassut tahkovat edelleen voittoa osakkeenomistajilleen, mutta siinä hänen luomiskykynsä rajat olivatkin. Kaiken mikä Tähtien sodan maailmassa on evokatiivista ja vetoavaa, hän lainasi itseään paljon luovemmilta. En sano että se on itsessään väärin. Sergio Leone kopioi…

  • Politiikka

    Si vis pacem, para bellum

    Euroopan johtajat ovat kaikkien puheiden jälkeen tulleet yksimielisesti siihen lopputulokseen, että nyt pitäisi lopettaa puhuminen ja siirtyä puheista tekoihin. Luvassa lienee siis huippukokouksia ja komiteoita, joissa keskustellaan lisää siitä miten puheista on siirryttävä tekoihin. Vastuulliset ja aikuiset johtajat olisivat tehneet jotain helmikuussa 2022. Kaukaa viisaat olisivat voineet ymmärtää yksipuolisen aseistariisunnan…

  • Politiikka - Ukraina

    Kaaoksen reunalla

    Viime päivien geopoliittinen myrsky on antanut paljon ajateltavaa. Donald J. Trumpin uusimmat ja kenties tähän asti sekopäisimmät lausunnot, joissa hän toisteli Venäjän levittämiä valheita, on ollut kova isku niille eurooppalaisille konservatiiveille jotka halusivat antaa hänelle mahdollisuuden. Trumpin vannoutuneille vastustajille hänen toimintansa näyttää vahvistavan kaikki aiemmat pelot Trumpista Venäjän käsikassarana, joka…

  • Elokuvat - Filosofia

    Ilmestyskirja Coppolan mukaan

    Vuosikymmenestä toiseen Francis Ford Coppolan mestariteos jaksaa pyöriä mielessäni. Kirjoitin siitä arvostelun 2018 ja aiemmin 2001, kun uusi leikkaus Apocalypse Now: Redux ilmestyi. Olen sovittanut sen kolme kertaa roolipelikampanjaksi. Itse elokuvasta on sanottu niin paljon, että eversti Kurtz itse varmaan siteeraisi turhautuneena Venäjän viimeistä valkoista komentajaa Roman von Ungern-Sternbergiä (joka…

  • Elokuvat - Tähtien sota

    Kauan sitten kaukaisessa galaksissa

    Star Wars oli ilmestyessään vuonna 1977 välitön kulttuuri-ikoni, vaikka vähältä piti ettei elokuva olisi jäänyt samanlaiseksi kalkkunaksi kuin sen vanavedessä ilmestyneet avaruusoopperat Starcrash (1978), Battle Beyond the Stars (1979) ja The Last Starfighter (1984). George Lucasin raakaversio, joka seurasi löyhästi Akira Kurosawan Kätketyn linnakkeen (1958) juonta, oli kömpelö ja täynnä tyhjänpäiväistä…

  • Filosofia - Historia

    Tuhat kuusisataa juustoa

    Kun lehdessä sanotaan jossain olleen ennen vanhaan “upea, rikas kulttuuri”, sillä yleensä tarkoitetaan että oikeasti siellä kuninkaan istuimena oli puinen jakkara ja malaria tappoi ne joita ei orjuutettu, mutta sitä ei sovi sanoa ääneen, sillä ovathan kaikki kulttuurit kuitenkin pohjimmiltaan yhtä hyviä. Korkeakulttuurien ei koskaan sanota olleen upeita ja rikkaita,…

  • Ukraina

    Kolmas maailmansota, osa 37

    Ehkä voisi pikku hiljaa lakata puhumasta Ukrainan sodasta ja sen sijaan puhua kolmannesta maailmansodasta, jota käydään toistaiseksi matalalla intesiteetillä mutta koko ajan kierroksia lisäten kahden liittouman välillä. Haastajina ja “tyydyttämättöminä valtioina”, käyttääkseni 30-luvun terminologiaa, on Venäjä, Iran, Pohjois-Korea ja heidän herransa Kiina, joka vetelee naruista taustalla. Vastassa on vanha, liitoksistaan…

  • Historia - Valtakunta

    Marski ja Pietarin kysymys

    Olin keskiviikkona vierailemassa Pekka Virkin podcastissa Valtakunnasta. Samalla heräsi hyvä kysymys: Mistä on saanut alkunsa tarina, jonka mukaan marsalkka Mannerheim ei halunnut osallistua hyökkäykseen Pietaria kohtaan, koska tämä oli hänen entinen kotikaupunkinsa? Tarina on toistettu samanlaisena niin monessa kirjassa (ja itsekin syyllistyin samaan), että sen jo itsessään pitäisi herättää epäilyksiä.…