Ehkä voisi pikku hiljaa lakata puhumasta Ukrainan sodasta ja sen sijaan puhua kolmannesta maailmansodasta, jota käydään toistaiseksi matalalla intesiteetillä mutta koko ajan kierroksia lisäten kahden liittouman välillä. Haastajina ja “tyydyttämättöminä valtioina”, käyttääkseni 30-luvun terminologiaa, on Venäjä, Iran, Pohjois-Korea ja heidän herransa Kiina, joka vetelee naruista taustalla. Vastassa on vanha, liitoksistaan…
-
-
Marski ja Pietarin kysymys
Olin keskiviikkona vierailemassa Pekka Virkin podcastissa Valtakunnasta. Samalla heräsi hyvä kysymys: Mistä on saanut alkunsa tarina, jonka mukaan marsalkka Mannerheim ei halunnut osallistua hyökkäykseen Pietaria kohtaan, koska tämä oli hänen entinen kotikaupunkinsa? Tarina on toistettu samanlaisena niin monessa kirjassa (ja itsekin syyllistyin samaan), että sen jo itsessään pitäisi herättää epäilyksiä.…
-
Käärme kaluaa häntäänsä
Ruotsissa päämajaansa pitävä globaali viihdeyhtiö Embracer Group (tulot viime vuonna: 38 miljardia kr.) on ilmoittanut epätyydyttävästä tuloksesta toisella vuosineljänneksellä. Myynti pelipuolella laski 24 % ja viihdepuolella 10 %, mistä Embracer syytti omistamiensa “Tolkienin immateriaalioikeuksien hiljaisuutta”. Embracer Group osti 2023 Tolkienin oikeudet 395,6 miljoonalla dollarilla Saul Zaentz Companylta. Summaa pidettiin “halpana”,…
-
E Unibus Pluram
Mitä Yhdysvaltain huomisista presidentinvaaleista seuraa? Yhdysvallat on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana jakautunut kahdeksi kansakunnaksi, joiden arvot, ihanteet ja päämäärät ovat keskenään vastakkaiset ja yhteensovittamattomat. Kun maa oli viimeksi yhtä jakautuneessa tilassa 1850-luvulla, senaattoriehdokas Abraham Lincoln piti Springfieldissä, Illinoissa kuolemattomaksi muuttuneen puheensa “A house divided against itself, cannot stand.” Lincoln ei…
-
Mitä Gramsci opettaa meille auktoriteettien vastustamisesta
Vastaan tuli tunnin mittainen video, jonka keskeinen sisältö oli tunnetun saksalaisen astrofyysikon ja tieteen popularisoijan Sabine Hossenfelderin “problemaattisuus”, koska hän on toistuvasti arvostellut akateemista maailmaa ja sen käytäntöjä. Auktoriteettien vastaisuus ruokkii tekijän mukaan fasismia. Tämä ei ole yksittäistapaus: Viime vuodet meille on usealta arvovaltaiselta taholta opetettu, että median, virkakoneiston ja…
-
Ukrainan sota, tilannekatsaus 36
Olen seurannut Ukrainan sotaa alusta alkaen ja tämä on nyt 36. tilannekatsaukseni. Aiemmat osat on julkaistu Facebookin puolella, mutta siirrettäneen nekin omalle alustalleen. Käsittelen ensiksi alta pois sotilaalliset tapahtumat ja siirryn sitten poliittisiin. OSA 1: Rintamatilanne heikkenee Venäjän offensiivilla on ollut tänä vuonna kaksi strategista päämäärää. Ensimmäinen on ollut Ukrainan…
-
Albergo del Sole
Rooma on aivan ihmeellinen kaupunki, minkä välillä unohtaa ja sitten muistaa jälleen. On olemassa syynsä sille, miksi on vain yksi URBS ja kaikki muut rakennetut ympäristöt ovat pelkkiä taajamia. Esimerkiksi tämä hotelli, Albergo del Sole, joka tunnettiin aiemmin Albergo del Montonena ja sitä ennen Locanda del Montonena, mainitaan kirjallisissa lähteissä…
-
Ukrainan sota, tilannekatsaus 35
Venäjä on tehnyt tällä viikolla tuhoisia ilmaiskuja risteilyohjuksilla useisiin kaupunkeihin. Harkovassa tuhoutui kokonainen 12-kerroksinen asuintalo: 8 kuollutta, 89 vammautunutta. Kuolleiden joukossa oli vasta 18-vuotias kuvataiteilija Veronika Kožuško, jonka sota-aiheiset piirrokset olivat saaneet maanlaajuista mainetta. Pultavassa Venäjä tuhosi koulutuskeskuksen, jossa kuoli ainakin 53 ja 270 vammautui. Ohjusisku Lviviin surmasi 7 ja…
-
Yleisradiosta
Nyt kun keskustelu on taas vaihteeksi vellonut Yleisradion politisoitumisessa ja vähemmistöaktivismin tukemisessa, on hyvä muistaa ettei ole mitään uutta auringon alla. Nykyinen debatti on nähtävä osana historiallista jatkumoa ja 80 vuotta kestänyttä poliittista kamppailua Yleisradion hallinnasta. Vanhan sanonnan mukaisesti jokainen organisaatio, joka ei ole olemuksellisesti oikeistolainen, muuttuu ajan myötä vasemmistolaiseksi…
-
Yhteiskunta koostuu ihmisistä: 1960– ja 2020–luvut toistensa vastakohtina
Edellisen 20-luvun nuoret syntyivät juuri väärään aikaan joutuakseen toisen maailmansodan syöveriin. Nuoret miehet taistelivat rintamalla ja nuoret naiset raatoivat tehtaissa. Kun sota loppui, menetetty aika otettiin takaisin. Tuloksena oli suuri määrä lapsia, joista muodostuivat ns. suuret ikäluokat (engl. baby boomers). Lapsia oli joka paikassa, ja kun he 1960-luvulla kasvoivat teini-ikään,…