• Elokuvat - Filosofia

    Ilmestyskirja Coppolan mukaan

    Vuosikymmenestä toiseen Francis Ford Coppolan mestariteos jaksaa pyöriä mielessäni. Kirjoitin siitä arvostelun 2018 ja aiemmin 2001, kun uusi leikkaus Apocalypse Now: Redux ilmestyi. Olen sovittanut sen kolme kertaa roolipelikampanjaksi. Itse elokuvasta on sanottu niin paljon, että eversti Kurtz itse varmaan siteeraisi turhautuneena Venäjän viimeistä valkoista komentajaa Roman von Ungern-Sternbergiä (joka…

  • Elokuvat - Tähtien sota

    Kauan sitten kaukaisessa galaksissa

    Star Wars oli ilmestyessään vuonna 1977 välitön kulttuuri-ikoni, vaikka vähältä piti ettei elokuva olisi jäänyt samanlaiseksi kalkkunaksi kuin sen vanavedessä ilmestyneet avaruusoopperat Starcrash (1978), Battle Beyond the Stars (1979) ja The Last Starfighter (1984). George Lucasin raakaversio, joka seurasi löyhästi Akira Kurosawan Kätketyn linnakkeen (1958) juonta, oli kömpelö ja täynnä tyhjänpäiväistä…

  • Filosofia - Historia

    Tuhat kuusisataa juustoa

    Kun lehdessä sanotaan jossain olleen ennen vanhaan “upea, rikas kulttuuri”, sillä yleensä tarkoitetaan että oikeasti siellä kuninkaan istuimena oli puinen jakkara ja malaria tappoi ne joita ei orjuutettu, mutta sitä ei sovi sanoa ääneen, sillä ovathan kaikki kulttuurit kuitenkin pohjimmiltaan yhtä hyviä. Korkeakulttuurien ei koskaan sanota olleen upeita ja rikkaita,…

  • Ukraina

    Kolmas maailmansota, osa 37

    Ehkä voisi pikku hiljaa lakata puhumasta Ukrainan sodasta ja sen sijaan puhua kolmannesta maailmansodasta, jota käydään toistaiseksi matalalla intesiteetillä mutta koko ajan kierroksia lisäten kahden liittouman välillä. Haastajina ja “tyydyttämättöminä valtioina”, käyttääkseni 30-luvun terminologiaa, on Venäjä, Iran, Pohjois-Korea ja heidän herransa Kiina, joka vetelee naruista taustalla. Vastassa on vanha, liitoksistaan…

  • Historia - Valtakunta

    Marski ja Pietarin kysymys

    Olin keskiviikkona vierailemassa Pekka Virkin podcastissa Valtakunnasta. Samalla heräsi hyvä kysymys: Mistä on saanut alkunsa tarina, jonka mukaan marsalkka Mannerheim ei halunnut osallistua hyökkäykseen Pietaria kohtaan, koska tämä oli hänen entinen kotikaupunkinsa? Tarina on toistettu samanlaisena niin monessa kirjassa (ja itsekin syyllistyin samaan), että sen jo itsessään pitäisi herättää epäilyksiä.…

  • Fiktio - Tolkien

    Käärme kaluaa häntäänsä

    Ruotsissa päämajaansa pitävä globaali viihdeyhtiö Embracer Group (tulot viime vuonna: 38 miljardia kr.) on ilmoittanut epätyydyttävästä tuloksesta toisella vuosineljänneksellä. Myynti pelipuolella laski 24 % ja viihdepuolella 10 %, mistä Embracer syytti omistamiensa “Tolkienin immateriaalioikeuksien hiljaisuutta”. Embracer Group osti 2023 Tolkienin oikeudet 395,6 miljoonalla dollarilla Saul Zaentz Companylta. Summaa pidettiin “halpana”,…

  • Politiikka

    E Unibus Pluram

    Mitä Yhdysvaltain huomisista presidentinvaaleista seuraa? Yhdysvallat on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana jakautunut kahdeksi kansakunnaksi, joiden arvot, ihanteet ja päämäärät ovat keskenään vastakkaiset ja yhteensovittamattomat. Kun maa oli viimeksi yhtä jakautuneessa tilassa 1850-luvulla, senaattoriehdokas Abraham Lincoln piti Springfieldissä, Illinoissa kuolemattomaksi muuttuneen puheensa “A house divided against itself, cannot stand.” Lincoln ei…

  • Filosofia - Politiikka

    Mitä Gramsci opettaa meille auktoriteettien vastustamisesta

    Vastaan tuli tunnin mittainen video, jonka keskeinen sisältö oli tunnetun saksalaisen astrofyysikon ja tieteen popularisoijan Sabine Hossenfelderin “problemaattisuus”, koska hän on toistuvasti arvostellut akateemista maailmaa ja sen käytäntöjä. Auktoriteettien vastaisuus ruokkii tekijän mukaan fasismia. Tämä ei ole yksittäistapaus: Viime vuodet meille on usealta arvovaltaiselta taholta opetettu, että median, virkakoneiston ja…

  • Ukraina

    Ukrainan sota, tilannekatsaus 36

    Olen seurannut Ukrainan sotaa alusta alkaen ja tämä on nyt 36. tilannekatsaukseni. Aiemmat osat on julkaistu Facebookin puolella, mutta siirrettäneen nekin omalle alustalleen. Käsittelen ensiksi alta pois sotilaalliset tapahtumat ja siirryn sitten poliittisiin. OSA 1: Rintamatilanne heikkenee Venäjän offensiivilla on ollut tänä vuonna kaksi strategista päämäärää. Ensimmäinen on ollut Ukrainan…

  • Elämä

    Albergo del Sole

    Rooma on aivan ihmeellinen kaupunki, minkä välillä unohtaa ja sitten muistaa jälleen. On olemassa syynsä sille, miksi on vain yksi URBS ja kaikki muut rakennetut ympäristöt ovat pelkkiä taajamia. Esimerkiksi tämä hotelli, Albergo del Sole, joka tunnettiin aiemmin Albergo del Montonena ja sitä ennen Locanda del Montonena, mainitaan kirjallisissa lähteissä…